Ontwerp Zonder Titel (60)
Ontwerp Zonder Titel (60)

Waarom het zo belangrijk is om je cv-installatie te onderhouden

Het onderhouden van je cv-ketel is niet alleen belangrijk omdat het wettelijk verplicht is in België. Het zorgt er ook voor dat je zuiniger verwarmt en het garandeert de veiligheid in je woning. Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter, wat ervoor zorgt dat je lagere energiekosten hebt. Alleen maar voordelen, toch? In onze blog lees je wanneer, waarom en hoe je jouw cv-ketel kan laten controleren.

Bij Suntronics kan je jouw cv-installatie laten onderhouden door onze erkende technicussen. Neem contact op via het contactformulier of 056 49 89 80.

Ontwerp Zonder Titel (62)
Ontwerp Zonder Titel (62)

Hoe vaak moet ik mijn centraal stooktoestel laten controleren?

Het onderhoud van uw centraal stooktoestel is wettelijk verplicht. Voor centrale stooktoestellen op gas is het verplicht om de twee jaar een onderhoudsbeurt te krijgen. Voor toestellen op stookolie of vaste brandstof geldt een jaarlijkse verplichting voor het onderhoud.

Ontwerp Zonder Titel (64)
Ontwerp Zonder Titel (64)

Waarom is een onderhoud zo belangrijk?

Door het onderhouden van je cv-ketel vermijd je onverwachte herstellingskosten. Het zorgt daarnaast ook voor een hoger rendement, waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Veiligheid

Elk jaar sterven nog mensen aan het gevolg van een CO²-vergiftiging. Eén van de oorzaken hiervan is een slecht onderhouden ketel. Wist je trouwens dat sommige verzekeringsmaatschappijen je niet volledig vergoeden bij een woningbrand als de cv-installatie niet gekeurd is?

Lagere energiekosten

Door je cv-installatie te onderhouden zal je bijgevolg ook minder energie verbruiken, waardoor de kosten ook lager zullen liggen. Onderhoud je jouw cv-installatie niet op tijd? Dan kunnen de prestaties belemmerd worden. Dit zorgt ervoor dat de ketel meer energie verbruikt en de energiekosten toenemen.

Verlengde levensduur

Het aankopen van een nieuwe verwarmingsketel is niet goedkoop, een regelmatig onderhoud zal er dus zeker en vast voor zorgen dat je kosten op lange termijn zal besparen.

Een goed onderhoud? Dat doen wij zo…

Het onderhoud op een gas- of stookolieketel moet je laten uitvoeren door een erkende technicus. Tijdens het onderhoud kijkt de installateur de ketel na, maakt hij hem schoon en stelt het eventueel opnieuw af, in het geval dat nodig zou zijn. Defecte onderdelen worden vervangen.

Een goed onderhoud is dus meer dan het stof eens afblazen. Vaak komen we cv-installaties tegen in een zeer slechte conditie. Om deze terug top te krijgen vatten we even voor je samen hoe een onderhoud van SunTronics je ketel in conditie krijgt:

 • Testen of de ketel correct werkt
 • Meting van de rookgassen: CO² mag de max. waarde niet overstijgen
 • Reiniging van de branderkamer, brander en het verwijderen van zwavel en roetdeeltjes
 • Tweede meeting van de rookgassen
 • Meting rendement gasketel
 • Gasdichtheidscontrole van de volledige woning

Naast deze testen en opmaak van de nodige certificaten doen we ook nog kosteloos het volgende:

 • Controle expansievat
 • Veiligheidskleppen controleren op lekken
 • Testen thermostaat
 • Nakijken of er geen roestende of lekkende koppelingen zijn
 • Elektrolyse controle
 • Controle magnesiumanode

Wacht niet tot de winter om jouw cv-installatie te laten checken! Wees er op tijd bij en contacteer nu al één van onze technicussen. Je mag er toch niet aan denken dat je deze winter thuiskomt in een koude woning?