Premie
Premie
17 aug. 2021

Terugdraaiende teller afgeschaft, maar wel een compensatie voor eigenaars zonnepanelen*

Eigenaars van zonnepanelen krijgen toch een compensatie nu de afschaffing van de  terugdraaiende teller hen financieel treft.

Zonnepanelen geplaatst voor 1 januari 2021

Wie voor 1 januari 2021 zonnepanelen liet plaatsen, komt in aanmerking voor de eenmalige financiële compensatie. Die tegemoetkoming garandeert een rendement van 5% voor een referentie-installatie.

De grootte van deze investeringspremie, de compensatie, is afhankelijk van volgende factoren:

  • Het jaar waarin de installatie in gebruik werd genomen
  • Het jaar waarin de digitale meter werd geplaatst
  • Het piekvermogen van je zonnepaneleninstallatie
  • De periode waarin je wel van de terugdraaiende teller kon genieten
  • De overheidssteun die je al kreeg
  • Het prosumententarief (= de vergoeding die zonnepaneleneigenaars met een terugdraaiende teller sinds 2015 betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het distributienet.)

Eigenaar van een PV-installatie en een digitale meter?

Wie naast zonnepanelen ondertussen ook al een digitale meter heeft, kan deze financiële compensatie aanvragen binnen een termijn van 6 maanden na de inwerkingtreding van dit besluit.

Zonnepanelen en nog geen digitale meter?

Wie momenteel nog geen digitale meter heeft, die kan de premie aanvragen tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter. Tot die tijd behoud je je terugdraaiende teller dus nog. Pas vanaf april 2021 worden opnieuw digitale tellers geplaatst bij eigenaars van zonnepanelen. Wil je weten wanneer de digitale meter bij jou wordt geplaatst?

Kijk dan hier om te weten hoe de planning bij Fluvius eruit ziet. Misschien niet wat je verwachtte toen je zonnepanelen liet installeren, maar het is toch iets. Voor de toekomst wordt het belangrijk om zo veel mogelijk aan zelfconsumptie te doen en je eigen energieprofiel te leren kennen en te evalueren. Onze KISSS BOX® vormt het ideale middel om je eigen verbruik te optimaliseren en zo toch een aanzienlijke besparing op je factuur te realiseren. Neem gerust contact met ons op voor verdere info.