Ontwerp Zonder Titel – 2024 02 06T110339.294
Ontwerp Zonder Titel – 2024 02 06T110339.294

Een warmtepomp in een bestaande woning: een slimme investering of niet?

Wie een nieuwbouw zet, hoeft niet te twijfelen. Maar is een warmtepomp in een bestaande woning ook zo interessant? Wij geven je enkele tips om de juiste beslissing te maken.

Krijg ik mijn bestaande woning opgewarmd met een warmtepomp?

Door jouw huidige ketel in te stellen op maximaal 55°C kan je nagaan of je huis op te warmen met een warmtepomp. Warmt je huis makkelijk op? Dan is het absoluut interessant om te werken met een warmtepomp. Uiteraard doen wij dit graag voor jou! Ben je niet zeker of een warmtepomp een slimme investering is bij jou thuis? Neem dan contact op met onze collega’s!

Als dat niet het geval is, dan is een warmtepomp niet ideaal voor jouw woning. Dan kan je het best eerst beter isoleren. Of u kunt kiezen voor een hybride systeem: een combinatie van een warmtepomp met een bestaande ketel of een nieuwe condensatieketel. Hiervoor neemt u best contact op met één van onze genieën in energie!

Kan een warmtepomp gecombineerd worden met radiatoren?

Ja, dat kan! Het is een absolute misvatting dat warmtepompen enkel gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming. Het is dus ook absoluut niet nodig om uw vloer uit te breken en vloerverwarming te plaatsen. Via radiatoren kunt u dus verwarmen, op voorwaarde dat deze voldoende groot zijn.

Welke warmtepomp past het best bij mij thuis?

Welke warmtepomp het beste bij jouw huis past, hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, isolatie van je woning, en je persoonlijke voorkeuren. Een lucht-waterwarmtepomp gebruikt buitenlucht om warmte te genereren en is vaak geschikt voor huizen met voldoende buitenruimte. Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond en biedt voordelen zoals een constant rendement en koeling in de zomer, maar vereist wel boringen. Een lucht-luchtwarmtepomp (aircosysteem) blaast de lucht van buiten naar binnen toe. En zorgt ervoor dat je woning altijd de gewenste temperatuur heeft, zowel in de zomer als in de winter.

Wil je graag meer info over wat de beste optie is bij jouw thuis? Contacteer één van onze genieën in energie! Wij geven je graag de beste oplossing om bij te dragen aan een groenere toekomst.