Ontwerp Zonder Titel (83)
Ontwerp Zonder Titel (83)

Binnenkort riskeer je een ‘milieuovertreding’ als je jouw cv-ketel niet op tijd onderhoudt

Voortaan zullen onze installateurs elk onderhoud digitaal moeten melden. Zo wil de Vlaamse overheid en de gemeenten het verplichte onderhoud controleren. Wie zijn CV-ketel niet onderhoudt begaat dus binnenkort een ‘milieuovertreding’.

Ontwerp Zonder Titel (60)
Ontwerp Zonder Titel (60)

Wanneer moet ik mijn cv-installatie controleren?

Voor wie verwarmt op gas geldt een tweejaarlijkse controle. Bij stookolie is dat jaarlijks. Op dit moment kunnen zowel de Vlaamse overheid als de gemeenten dit maar moeilijk controleren. Daar komt vanaf nu verandering in. Erkende installateurs die het onderhoud op cv-ketels doen, moeten dit vanaf dit jaar digitaal ingeven op een platform van het Veka (Vlaams energie- en klimaatagentschap).

Ontwerp Zonder Titel (85)
Ontwerp Zonder Titel (85)

Waarom is een onderhoud op je cv-ketel belangrijk?

Door het onderhouden van je cv-ketel vermijd je onverwachte herstellingskosten. Het zorgt daarnaast ook voor een hoger rendement, waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Veiligheid

Elk jaar sterven nog mensen aan het gevolg van een CO²-vergiftiging. Eén van de oorzaken hiervan is een slecht onderhouden ketel. Wist je trouwens dat sommige verzekeringsmaatschappijen je niet volledig vergoeden bij een woningbrand als de cv-installatie niet gekeurd is?

Lagere energiekosten

Door je cv-installatie te onderhouden zal je ook minder energie verbruiken, waardoor de kosten ook lager zullen liggen. Onderhoud je jouw cv-installatie niet op tijd? Dan kunnen de prestaties belemmerd worden. Dit zorgt ervoor dat de ketel meer energie verbruikt en de energiekosten toenemen.

Verlengde levensduur

Het aankopen van een nieuwe verwarmingsketel is niet goedkoop, een regelmatig onderhoud zal er dus zeker en vast voor zorgen dat je kosten op lange termijn zal besparen.