Warmtepomp
Warmtepomp

​Warmtepompen voor beginners

Welke soorten warmtepompen zijn er eigenlijk? Hoe krijgen ze hun naam? Maar vooral, zijn warmtepompen interessant voor bij jou thuis?

Warmtepompen komen in verschillende soorten.

Hun specifieke naam krijgen warmtepompen door 2 elementen:​

  • De gebruikte energiebron vormt het eerste deel van de benaming
  • De toepassing waarvoor ze gebruikt worden is het tweede.

De energiebronnen waaraan de pompen hun warmte onttrekken, zijn grond, lucht en water. Op hun beurt wordt de lucht of het water (sanitair warm water of water voor de verwarming) verwarmd.

Lucht als energiebron

Lucht-lucht en lucht-water warmtepompen hebben elk hun eigen specifieke kenmerken en kwaliteiten. Zo verwarmt de lucht-lucht warmtepomp je woning en kan die bij warm weer diezelfde ruimte van koele lucht voorzien als airco. Sanitair warm water, de centrale verwarming of vloerverwarming is wat de lucht-water warmtepomp uitstekend doet.

Water als energiebron

Een water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater, dat een constante temperatuur heeft. Zo’n installatie vraagt boringen om bij het grondwater te raken en het ook te kunnen lozen.Zoiets heeft natuurlijk een prijs en nogal wat randvoorwaarden. Het boren van de putten is duur en wordt enkel duurder naarmate je dieper moet boren naar het grondwater. Het vraagt ook extra energie om het water op te pompen. Ook is er een vergunning nodig om grondwater op te pompen én betaal je een grondwaterheffing. Omwille van deze redenen doen we deze installatie bij Suntronics niet, maar ze bestaat en dus vermelden we ze.

De grond, de bodem als energiebron

In dit systeem zorgen buizen in de bodem voor de opname van de grondwarmte.