Premie
Premie
19 jun. 2024

De vraag naar thuisbatterijen is fors gedaald: is het nog de moeite waard?

Volgens cijfers van netbeheerder Fluvius is de markt van thuisbatterijen aan het krimpen. Waarom wordt er minder in geïnvesteerd en is het nog steeds de moeite om een thuisbatterij te laten plaatsen? Je leest het in onze blog!

Aantal Aangemelde Installaties Van Thuisbatterijen
Aantal Aangemelde Installaties Van Thuisbatterijen

Aantal thuisbatterijen lopen achter

Twee jaar geleden was er veel meer vraag naar thuisbatterijen in vergelijking met dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Fluvius en kan je ook terugvinden in de grafiek. Dit komt enerzijds door de zakkende energieprijzen, waardoor de terugverdientijd voor een thuisbatterij stijgt. Anderszijds viel de premie weg in maart vorig jaar.

Is een thuisbatterij nog wel zo interessant?

Een thuisbatterij is vooral interessant voor mensen met grootverbruikers, zoals een warmtepomp of een elektrische wagen. Voor particulieren is het maar in enkele gevallen interessant om te investeren in een thuisbatterij. “Vandaag hebben veel consumenten met een thuisbatterij een grote batterij van wel 10 kilowattuur (kWh). Dat is best veel. Waardoor je de installatiekost – reken gemiddeld op zo’n 1000 euro per kilowattuur – er niet uit haalt. Bij kleinere batterijen van bijvoorbeeld 4 of 5 kWh, is de terugverdientijd realistischer.”, klinkt het volgens energie expert Dieter Jong in een artikel van HLN.

Een batterij wordt pas interessant als je het volledig kan volladen en weer leegtrekken.

Maar wat kan je dan wel doen om je zonnestroom zo optimaal te gebruiken?

In datzelfde artikel van HLN geeft Dieter Jong enkele stappen die je kan volgen vooraleer je denkt aan een thuisbatterij. Wij sommen ze kort even voor je op:

👉 Zonnepanelen zijn op vandaag zonder batterij nog steeds rendabel

👉 Zorg dat je met je zonne-energie je sanitair warm water kan verwarmen via een warmtepompboiler

👉 Gebruik een airco om te koelen en te verwarmen tijdens de tussenperiodes om je zelfconsumptie te verhogen

👉 Investeer in een warmtepomp en/of elektrische wagen om het rendement van uw zonnepanelen aanzienlijk te verhogen